Регіональна наукова конференція «Юліан Целевич – український історик і громадський діяч (1843–1892 рр.). До 175-річчя від дня народження»

23 березня 2018 р. відомому українському історику і громадському діячеві Юліану Целевичу, уродженцю с. Павлівка (Павелче) Тисменицького району виповнилося 175 років. З метою відзначення ювілею та збереження історичної пам’яті про нашого знаного земляка кафедри історії України та  історіографії і джерелознавства Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника 22 березня 2018 р. спільно провели регіональну наукову конференцію «Юліан Целевич – український історик і громадський діяч (1843–1892 рр.). До 175-річчя від дня народження». У ній взяли участь 23 науковці із західного регіону України – Івано-Франківська, Тернополя, Дрогобича, с. Павлівки та ін. Засідання конференції відбувалося в аудиторії 618 Гуманітарного корпусу. На початку учасників конференції привітали декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, доктор історичних наук, професор М.В. Кугутяк і голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктор філософії, заслужений працівник освіти України М.Ю. Косило.

На пленарному засіданні було оголошено чотири доповіді, зокрема і трьох викладачів кафедри історії України: «Історичні передумови формування світогляду Юліана Целевича» (доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України І.Я. Райківський), «Громадська та наукова діяльність Юліана Целевича (1843–1892 рр.)» (кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України А.І. Міщук), «Юліан Целевич і Львівська історична школа Михайла Грушевського» (кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та політології Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу В.П. Педич) та «Карпатське опришківство в науковій рецепції Августа Бельовського і Юліана Целевича: спроба порівняння» (кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України А.З. Королько).  Кафедра історіографії і джерелознавства на конференції була представлена виступами д. і. н., доц. Шологон Л.І. та аспіранта С. Василинина.

На завершення пленарного засідання голова наглядової ради Музею ім. Ю. Целевича Павлівської ЗОШ І–ІІІ ступенів, голова Тисменицького районного комітету профспілки працівників освіти І.Є. Когуч у формі презентації розповів про історію створення і просвітницьку діяльність Музею ім. Ю. Целевича у школі с. Павлівка. На засіданні конференції були присутні студенти-історики І–ІV курсів, які ближче дізналися про життя і діяльність Ю. Целевича – одного з перших народовських істориків у Галичині, випускника Станиславівської гімназії, Віденського університету, відомого науковця, педагога і громадського діяча, першого голови Наукового товариства ім. Шевченка. За результатами роботи конференції планується видання наукового збірника.