Новини

27 вересня 2017 р. о 13.00 на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.73.053.01 у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся захист кандидатської дисертації Турчин Тетяни Романівни на тему “Джерела до вивчення історії примусової праці та репатріації українців станіславщини (1941-1953 рр.)” за спеціальністю 07.00.06. – історіографія, джерелознавство та спеціальні історичні дисципліни.
Науковий керівник:
доктор олітичних наук, професор Дерев”янко Сергій Миронович, Прикарпатський університет ім. Василя Стефаника, професор кафедри політичних інститутів та процесів, заслужений працівник освіти України.
Офіційні опоненти:
доктор історичних наук, професор Удод Олександр Андрійович, Інститут історії України НАН України, завідувач відділу української історіографії.
доктор історичних наук, професор Перехрест Олександр Григорович Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького , професор кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин.

25-27 травня 2017 р. доц. кафедри Ю.Л. Довган взяв участь у міжнародній наукові конференції Colloquia Russica і виступив з науковою доповіддю на тему “Середньовічна Русь: проблеми термінології”.

У 2015 р. вийшла в світ монографія Шологон Л.І. Джерела з історії національно-культурного руху українців Галичини (1848–1914 років).
(Шологон Л.І. Джерела з історії національно-культурного руху українців Галичини (1848–1914 років). Монографія / Лілія Іванівна Шологон. – Івано-Франківськ : Симфонія-форте, 2015. – 460 с.)
У монографії всебічно розглянуто і проаналізовано джерела з історії національно-культурного руху українців Галичини 1848–1914 рр., зроблена їх класифікація й з’ясовано особливості формування. Особлива увага приділена неопублікованим матеріалам офіційного та особового походження, нормативним документам, статистичним збірникам, науковим та публіцистичним працям відомих громадсько-культурних діячів цього часу, їхнім автобіографіям, спогадам, листуванню, періодичним виданням.
Для фахівців-джерелознавців, викладачів та студентів вищих навчальних закладів, усіх, хто цікавиться вітчизняною історією другої половини ХІХ – початку ХХ ст.

16 березня 2017 року на базі Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди відбувся Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт зі спеціальності “Історичні науки”. Студентка Факультету історії, політології і міжнародних відносин Анастасія Пиндорак представила наукову роботу “Джерела до вивчення українського самостійницького руху в середині ХХ ст.” і отримала диплом ІІ ступеня. Вітаємо Настю і наукового керівника – доцента кафедра історіографії і джерелознавства Стефанюк Галину Василівну – та бажаємо нових наукових і творчих успіхів!!!

12 жовтня о 13.00 (ауд. 618) відбулася відкрита лекція к.і.н., доц. Довгана Ю.Л. на тему “Уніформа українських військ періоду 1917 – 1921 рр. (приурочено до Дня української армії)”. Під час даної лекції були розкриті проблеми формування українського національного мундиру, зокрема простежено його розвиток у таких формаціях як УСС, УГА, дієва армія УНР, Синьо-жупаннна дивизія, Сірожупанники, Червоні гайдамаки, полк Чорних запорожців, а також армії Української Держави.

17 березня 2016 року у Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди відбувся Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук зі спеціальності «Історія».

Магістрант кафедри історіографії і джерелознавства ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» КЛОНОВСЬКИЙ ЮРІЙотримав ІІ місце, презентувавши наукову роботу на тему «ДЖЕРЕЛА ДО ВИВЧЕННЯ СУСПІЛЬНОЇ ТА РЕЛІГІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВІРМЕНСЬКОЇ СПІЛЬНОТИ У СТАНІСЛАВОВІ (ХVІІ – перша половина ХХ ст.)» і нагороджений Дипломом ІІ ступеня.

Науковий керівник – доцент СТЕФАНЮК ГАЛИНА ВАСИЛІВНА.

 

25.03.2015

ШІСТНАДЦЯТЬ ВЕСЕН БЕЗ  В’ЯЧЕСЛАВА ЧОРОНОВОЛА

“Якби мене запитали, чи жалкую я про те, як склалося моє життя, про відсиджені 15 років, я б відповів: анітрохи… І якби довелося починати все спочатку та вибирати, я б обрав життя, яке прожив”.
                                                                                            В’ячеслав Чорновіл

25 березня студенти Інституту історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника під керівництвом к. і. н., доц. кафедри історіографії і джерелознавства Надії Кіндрачук взяли участь у вшануванні пам’яті відомого українського громадсько-політичного діяча, дисидента, провідника руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу кін. 80-х – 90-х рр. ХХ ст., політичного в’язня радянського тоталітарного режиму В’ячеслава Чорновола, з дня трагічної загибелі якого минуло вже 16 весен. Ця велика втрата стала для українців безмежним горем і унеможливила в свій час здійснення національної мрії – бути на рівні з європейськими народами.

Біля пам’ятника Великого Українцяна однойменній вулиці обласного центру відбулося поминальне віче та покладання квітів. Священнослужителі відправили  поминальну панахиду та хвилиною мовчання вшанували борця за незалежну, суверенну, демократичну Україну. Серед учасників заходу, крім студентства, були представники місцевої влади, зокрема заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк, заступник міського голови Михайло Верес, заступник голови Івано-Франківської обласної організації Народного Руху України Ярослав Єфімчук, а також друзі та однодумці В’ячеслава Чорновола.

Захід, викликав неабияке зацікавлення серед студентів-істориків – майбутніх дослідників, науковців, дипломатів. Адже В’ячеслав Чорновіл був уособленням незламного духу, символом пробудження, прагнення України до волі, ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р., які створили засади для розгортання подальшого державотворчого процесу та реалізації на практиці українською нацією свого права на самовизначення.

Попри складні обставини свого життя В’ячеслав Чорновіл не зрадив тому, що було для нього по-справжньому важливе – Свободі і Україні. І дай нам Боже навчитися цьому у нього. Жити тими високими ідеалами, тою високою метою, до якої варто стреміти. Це приклад для молодих людей. Бо саме в молодості формуються справжні високі ідеали. Таким чином, вшанування пам’яті видатного сина українського народу стало для сучасної молоді прикладом непохитності національних патріотичних цінностей у нелегкий для нашої держави час.

19-20.03.2015

АБСОЛЮТНА ПЕРЕМОГА СТУДЕНТА-ІСТОРИКА!

Студент ІV курсу Інституту історії, політології і міжнародних відносин спеціальності «Історія» Юрій Клоновський став абсолютним переможцем Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі знань «Гуманітарні науки» зі спеціальності «Історичні науки», який відбувся 19–20 березня 2015 р. у Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університет імені Григорія Сковороди». Доповідь молодого науковця під назвою «Діяльність ордену єзуїтів у Станиславові (1715–1946рр.): джерела та історіографія», що підготовлена на високому науково-дослідницькому рівні тавідповідає сучасним потребам вітчизняного наукового розвитку, викликала велику зацікавленість та жваве обговорення аудиторії. Члени конкурсної комісії, зокрема д. і. н., проф. О.М. Гончаренко, д. і. н., проф., А.І. Кудряченко, д. і. н., проф. Т.В. Кузнець, д. і. н., проф. Я.О. Потапенко, д. і. н., проф. О.М. Гордуновський, д. політ. н. Б.Л. Дем’яненко високо оцінили наукові досягнення Юрія Клоновського і нагородили його Дипломом І ступеня.

Над висвітленою у доповіді темою Юрій Клоновський плідно працює вже понад 2 роки під керівництвом к.і.н., доц. кафедри історіографії і джерелознавства Г.В. Стефанюк. В результаті молодий дослідник опублікував ряд наукових статей в «Студентських історичних зошитах» та збірникунаукових праць «Галичина», а 16 квітня цього року з доповіддю «Культурно-освітня діяльність єзуїтів у Станиславові» братиме участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Івано-Франківська митрополія в історичному розвитку та організаційній структурі Української Греко-Католицької Церкви» (до 130-річчя з часу створення), що пройде в м. Івано-Франківську.

Колектив Інституту історії, політології і міжнародних відносин щиро вітає Юрія Клоновського з почесною нагородою та бажає талановитому, перспективному студенту подальшої плідної дослідницької праці й нових досягнень у сфері науки!

 

 

21.02.2015

Завідувач кафедри історіографії і джерелознавства к.і.н., доц. О.В. Марущенко в якості голови секції «Історії України та етнології» працював на ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу – захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, що відбувся у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

28.02.2015

Завідувач кафедри історіографії і джерелознавства к.і.н., доц. О.В. Марущенко виступив офіційним опонентом на захисті кандидатської дисертації Чумака С.І. «Події Другої світової війни в Україні у документах «Русского архива»», що відбувся на засіданні спеціалізованої вченої ради К. 73.053.01. у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

15.01.2015

Завідувач кафедри історіографії і джерелознавства к.і.н., доц. О.В. Марущенко працював асистентом-консультантом під час обласної учнівської олімпіади з історії, що відбулася в Івано-Франківському обласному інституті післядипломної освіти.

25-27.09.2015

“Перша світова війна в історичній долі народів Центрально-Східної Європи”

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, 25-27 вересня 2014 р., відбулася Міжнародна конференція «Перша світова війна в історичній долі народів Центрально-Східної Європи». Організатором конференції є Інститут історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

В рамках конференції було обговорено широке коло питань, передбачених науковими секціями:

1. Українські землі на тлі війни

2. Проблеми історіографії Великої війни

3. Події Першої світової війни через призму історичних джерел

4. Особливості окупаційної політики іноземних держав у Галичині.

Активну участь в конференції взяли викладачі кафедри історіографії і джерелознавства, а саме: зав. каф., к.і.н., доц. Марущенко О.В. з доповіддю на тему «Українське питання» в роки Першої та Другої світових воєн у сучасному історіографічному дискурсі» та к.і.н., доц. Шологон Л.І. з доповіддю на тему «Національно-культурний рух українців Австро-Угорщини напередодні Першої світової війни: спроба джерелознавчого аналізу».

12.09.2014

Студенти та викладачі Інституту історії, політології і міжнародних відносин – учасники та гості відзначення 25-ї річниці «Народного Руху України за перебудову»

12 вересня в концертному залі Івано-Франківської обласної філармонії відбулось відзначення 25-ї річниці створення громадсько-політичної організації «Народний Рух України за перебудову». Приємно, що цей захід державного рівня та великого національного значення викликав неабияке зацікавлення серед студентів Інституту історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника – майбутніх дослідників, науковців, дипломатів, громадських та політичних діячів, у руках яких добробут та процвітання нашої славної незалежної держави.
Про значущість урочистості свідчить присутність у прикрашеному в блакитно-жовтих барвах залі чималої кількості відомих членів Народного Руху України, які стояли біля витоків створення цієї доленосної для Батьківщини суспільно-політичної сили.

Присутність студентства серед загартованих в боротьбі за незалежність України представників національно-патріотичної еліти попередніх генерацій свідчить про те, що естафета усвідомлення величі Української держави та важливості збереження її незалежності – в надійних руках. На цьому, зокрема, наголосила спеціально запрошений гість свята – викладач Інституту історії, політології і міжнародних відносин, к.і.н., доцент кафедри історіографії та джерелознавства Надія Кіндрачук – в своєму виступі, присвяченому репрезентації з позицій наукових досліджень ролі Народного Руху України в здобутті незалежності України. Шляхом аналізу історичних джерел дослідницею встановлено, що НРУ в кін. 80-х – поч. 90-х рр. ХХ ст. був єдиною масовою громадсько-політичною організацією, яка послідовно й неухильно протистояла антинародному диктатові КПРС–КПУ, вела безкомпромісну боротьбу проти імперського СРСР та з новоутвореними партіями демократичного спрямування зробила в Україні найбільше для зруйнування тоталітарної політичної системи, національно-духовного відродження, досягнення державної незалежності України, а отже – для демократії в цілому.
Наприкінці виступу Надія Кіндрачук процитувала невмирущі слова патріота України, національного героя В’ячеслава Чорновола: «Дай Боже, нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи, щоб не довелось гірко любити її – втративши», і наголосила, що сьогодні в нелегкий для України час, час випробувань, коли наша держава відстоює свою незалежність, потрібно робите все для її зміцнення, бо майбутня доля Батьківщини залежить від кожного із нас.

Присутні в залі студенти мали змогу послухати виступи та привітання з нагоди ювілею НРУ відомих громадсько-політичних діячів: заступника голови облдержадміністраціїСергія Адамовича, першого заступника голови обласної радиОлександра Левицького та голови Івано-Франківської крайової організації НРУ Ігоря Шумеги.
Увесь зал стоячи в унісон співав патріотичні українські пісні, які лунали зі сцени у виконанні заслужених народних артистів України Ольги Велки, Михайла Кривеня, лауреата фестивалю «Червона рута» Левка Бондара, солістки Івано-Франківської обласної філармонії Оксани Кречко, добре знаних інструментальних та хорових колективів. Під час заходу вшановано пам’ять усіх тих, які віддали своє життя в боротьбі за незалежність України: від дисидентів до нинішніх героїв «Небесної сотні» та бійців АТО.
Отож, даний захід став для сучасної молоді прикладом непохитності українських патріотичних цінностей в цей нелегкий для України час.